I'll see you in heaven if we both get in

Onsdagar är ju lätt den bästa dagen när det gäller tv-program. Inte för att det är onsdag idag, men det var det igår och kommer att bli det om sex dagar igen så jag tycker nog att det är relevant ändå... I alla fall. Något så ovanligt som fyra bra program visas, vilket sätter en tv-nörd-light som yours truly i en highway to heaven. Ett av de fyra bra programmen är "Från Sverige till Himlen" (visas på tvåan klockan halv åtta. Tro det eller ej, men tre av de fyra program jag snackar om visas på tvåan...) där Anna Lindman Barsk  lever i olika religioner. Religion är något som berör mig något enormt då jag rent generellt tycker att det är grymt läskigt och omodernt, och kanske är det därför jag dras till religion-relaterade saker som tjocka barn till tårtor. I alla fall.
Igår var hon hos en familj som var hedningar (=tror på asagudar) PÅ RIKTIGT. Fattar ni vilken absurd grej? Deras son (~2 år) heter Harald. Bara en sådan sak.
Varje torsdag firade de "torshelg" där de lagade massa mat och hade olika cermonier där de typ slog med en hammare (=mjölner) i golvet samtidigt som de ropade "Hell Tor!" eller slog stenar mot varandra och skrek "Hell Freja!". Blanda det med en massa sånger om dessa samt drickandet av vanlig folköl ur stora horn. Och det gjorde det på riktigt. Det är så galet absurt att jag inte riktigt kan greppa det, men okej.

Mitt i min smärre chock började jag ändå tänka att vafan! Vem är jag att värdera deras religion som mer absurd än "vanlig" kristendom, judendom, hinduism eller islam? Varför skulle det vara troligare att Gud, Muhammed eller Vishnu finns än Tor, Oden och Freja? Jag är lite rädd för hela den grejen, normaliseringen av tro.

Jag är väldigt, väldigt sen att erkänna att någonting med religion faktiskt är gott, men den här hedniska kvinnan och hennes man var så enormt varma och mysiga och framför allt självkritiska och hade förmågan att driva med sig själva och deras religion vilket är EXTREMT ovanligt bland religiösa människor. DET värderar jag så enormt högt, för FAN vad det är viktigt att kunna göra det! Sedan sade hon en del vettiga saker, till exempel att hedendomen stod ut bland andra religioner då den fokuserar på här och nu, livet vi faktiskt vet att vi har, och inte det vi eventuellt har när vi har dött. För är det något jag verkligen inte kan förstå med till exempel kristendomen är hur man kan viga sitt liv åt ett efterliv man inte ens vet finns. Fan vilken knäpp på näsan det blir när man dör och inser att det heligaste efter döden är maskar och larver liksom... Å andra sidan lär jag skämmas som en hund om jag dör och står där face to face med Gud... Men det kan jag ta, indeed. "In heaven all the interesting people are missing" var det en klok man som en gång sade, och visst har han rätt.

Nog om det. Better stop me now för jag kan verkligen go on forever om det här.
Ses snart, xx


Kommentarer
Postat av: Lisa

efter en termin på kulturprogrammet förstod jag precis poängen med religion. även om det inte är något för mig är förståelsen av de utövande enorm, kanske framför allt i den senmoderna världen (läs: dagens värld)

2011-04-14 @ 22:08:39
Postat av: Stina

hah i'd love to know, för helt ärligt så för det ju ingenting framåt.

2011-04-14 @ 22:47:41
URL: http://jesuis.webblogg.se/
Postat av: Lisa

föra framåt? varför denna besatthet av att utveckla? du vet väl att den tanken som du beskriver i sig är väldigt gammalmodig? den hör till modernismens storhetsdagar. Paradoxalt.

2011-04-15 @ 10:13:56
Postat av: Stina

religion är väldigt bakåtsträvande och extremt omodernt och ligger som grund till saker som diktaturer, patriarki och homofobi. utan utveckling, vart hade vi vart idag? ingenstans.

2011-04-15 @ 16:34:13
URL: http://jesuis.webblogg.se/
Postat av: Lisa

det är sant, och det är också sant. men hetsiga utvecklingar behöver inte heller alltid vara det bästa eller viktigaste, men jag bara. se bara hur naturen och jorden vi lever på har fått lida för det, till exempel. eller hur modernismens krav på kunskap och utveckling har påverkat människan psykiskt, vad det gäller exempelvis stress. det finns alltid två sidor av myntet.

2011-04-15 @ 18:32:46
Postat av: Stina

klart att det finns två sidor, och det är klart att något mellanläge vore det ultimata, men det är ju definitivt lättare sagt än gjort... kunskapskraven genererar stress, ja, men den skapar också bot på den. lite av en nollsummelek.

2011-04-15 @ 19:54:51
URL: http://jesuis.webblogg.se/
Postat av: Lis

aa, intressant att tänka på bara

2011-04-16 @ 16:00:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0